Rockelstad Slott - Gå till startsidan
Spännande och omfattande historiaKonferens och KickoffBröllop med övernattningFestlokaler och uppläggWeekend och WeekendpaketHyra hus för ert arrangemangPriser och alternativHerrgården och StalletKontaktuppgifter och vägbeskrivning
    

Rockelstad Herrgårds-blogg

´
2019-02-15 Gästrumsflygelns sovrum
Renovering av röda och blå sovrummet

Några av de finaste rum vi har är de i den gamla gästrumsflygeln från slutet på 1600-talet. De har dock fallit in i kategorin charmiga men skabbiga eftersom färgen flagnar på snickerier och paneler.

Rummen har även lite svårt att hantera trycket från många övernattningar i modern tappning där folk inte tar av sig skorna. De gamla skurgolven med breda furuplankor är tänkta att såpas ofta, men de händer förstås inte, vilket gör dem väldigt fläckiga av blöta skor.

Vintern är vår renoveringstid, och nu har vi tagit tag i de två största sovrummen på bottenvåningen i Gästrumsflygeln, Röda och Blå rummet. Golven har slipats och behandlats med Osmo 3 gånger. I blå rummet provade jag att slänga ner lite vit oljefärg i osmon för att få det att efterlikna skurgolv, det blev väl ok, men det blev nästan snyggare i Röda rummet där vi bara la på ren Osmo hårdvaxolja.

Taken penslades och snickerierna målades med en egenblandad grå oljefärg. Sist men inte minst så tvättade vi de handmålade tapeterna. Vi passade också på att dra el till taklampor, vilket detta hus saknar i nästan alla sovrum.

Nu återstår att måla om alla möbler i det blå sovrummet, men det är förhoppningsvis klart till sommaren. Hinner vi så kommer vi även fortsätta med ytterligare ett sovrum i Gästrumsflygeln. Planen är även att starta ett Instagramkonto på sikt, eftersom vi hela tiden har så många renoveringsprojekt som skulle vara kul att dokumentera.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2018-09-18 Stor filminspelning
Filminspelning på rockelstad

Ett stort filmteam har intagit slottet. Allt är förstås väldigt hemligt, och hela undervåningen är fylld med utrustning, skådespelare och funktionärer.
I matsalen skall bland annat en middag filmas, och eftersom det är ganska mörka interiörer så lyses fönstrena upp med gigantiska ljuskanoner. Nere vid sjön har temporära lyktstolpar satts upp, men det är faktiskt en ganska bra ide att ha permanenta lyktstolpar där nere.
Självklart hade det varit roligt att nämna vem som står för filmandet, och vilka skådespelare som är med, men tyvärr får vi inte avslöja det förren möjligtvis om något år när allt blivit uppenbart.
Hela gänget på ca 40 personer övernattar här i dryga två dagar. Gula paviljongen får agera sminkrum och samlingsrum. Man måste ge credit till teamet för att de är försiktiga med golven och lägger in mattor där de rullar sin tunga utrustning.
Det är alltid lite spännande med filminspelningar, teamen är ofta väligt energiska och måna om att allt ska bli rätt. Lite jobbigt måste det vara att gå upp klockan 5 på morgonen dock.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2018-01-12 Renovering 1700-tals dörrar
Renovering av 1700-tals dörrar

Äntligen har det blivit dags att åtgärna en av de stora skamfläckarna. Gästrumsflygelns entrehall har varit sunkig i många år. Huset är från från 1694 och har en oslagbar charm med sina gamla 1700 tals dörrar, handmålade tapeter, takmålningar och kakelugnar från Uppsala Ekeby (med mariebergs-ugnar som förebild).

Men framförallt i hallen flagnar färgen och en vit kredering lyser igenom, vilket inte lyfter intrycket. Efter en del funderande kom vi fram till att det inte går att lägga på ytterligare färg och få det att hålla, så vi skrapar rent dörrar och karmar.

Det är alltid spännande att mixa till en bra nyans av grått. Just grått är en av de svåraste färgerna att få rätt, utan att varken umbran, rödton eller blåton blir för stark. Guldockra och grönumbra brukar vara basen med en aning oxidrött och bara en touch av svart för att inte blåtonen ska börja lysa igenom. Otaliga är de färgmixar vi fått slänga genom åren innan man fått det bra.

Sen är det bara se till att måla tunnt, 3 gånger, aldrig använda plastfärg (absolut inte som grundfärg). Har man bara alkydfärger hemma så gärna blanda i linolja. Första strykningen späds 20% lacknafta, kanske lite terpentin också. Finns textur (torkmedel) hemma så kanske lite sånt också, beroende på mängden linolja. Ingen aning hur proffsen gör, men vårt sätt har funkat i alla år.

Sen är frågan vad vi ska göra åt entrehallens väggar. De är vävspända idag, men har inga fina målningar som i de andra rummen, så de hamnar inte i kategorin "Heliga saker" som vi inte rör. Skulle va snyggt med tapet, men då måste vi gipsa först. Och vad gör man med elen. Dra om hela hallen och sätta upp ny elcentral skulle vara bäst.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2017-08-11 Första ridturen
Julia tar första ridturen

Idag fick en av våra döttrar 8 år första ridturen på vår häst Sky. Gårdens stallanläggning har 1:a aug fått nya hyresgäster i form av två tjejer som driver webbutiken EA ridsport. Och därmed har vår häst åter blivit installad här på gården efter att ha stått hos Lina Dolk på Gråsta.

Våra tidigare stallhyresgäster Horseworkz har flyttat efter att ha drivit sin verksamhet här de senaste 6 åren. Vi håller för närvarande på och snyggar till anläggningen så den ser respektabel ut. Förhoppningsvis klarar vi det mesta jobbet själva, framförallt är det grusbanan som ska få sig ett lyft. Vi har också lovat att inreda utestallet med ytterligare 8 boxar, så det totalt blir 23 boxar samt en lösdrift för max 10 hästar.

Mina kunskaper om hästar sträcker sig till att det finns bruna, vita och svarta. Tur att man har en fru som kan lite mer.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2017-01-25 Tornkonferensen
Nytt konferensrum i Tengboms tornbibliotek

En av de sista oanvända bastionerna. Tornbiblioteket har blivit styrelserum för 12 personer. Inte för att vi direkt haft någon enorm efterfrågan, utan mest för att det är roligt att göra något coolt av detta fantastiska rum. Och om man tänker efter, det är nog inte så många andra ställen kan erbjuda ett mer privat och exklusivt upplägg, med miljön i slottet och detta konferensrum.

Rummet ritades på trettiotalet av arktiekt Ivar Tengbom på uppdrag av Eric von Rosen. Tengbom fick också uppdraget att rita möblemanget, huvudsakligen bestående av två biblioteksbord, ett större och ett mindre. Dessa två bord har nu grundligen renoverats i vår traktorverkstad. Slipning, oljelasyr och två lager matt uretanlack. Detta för att tåla kaffe och vatten.

Rummet blev till när Eric von Rosen 1933 byggde om de två fyrkantiga tornen på sjösidan från att vara stora öppna loggior till att bli rum. Tornbiblioteket inhyste Erics dokumentation från resor, samt fram till bokauktionen 1969, ett av norra europas främsta bibliotek av medeltida litteratur, vars spillror kan hittas på bokauktioner i form av ex Libris Eric von Rosen.

Idag inryms gårdens arkiv, decimerat till arktektritningar, och korrespondens från von Rosens och dagens ägare. Även Holms juridiska arkiv pryder hyllorna med vackra läderband.

Vi har använt rummet till privat filmrum under många år. Men nu har en ny projektor och duk fått dela takyta med en diskret spotskena. Man kan egentligen säga att det började med mattan på golvet. Våra franska vänner på Riviere rugs, hade en felbeställd handgjord matta som var så enorm att ingen kunde ha den. Det blev deponering av den dyra mattan här i tornbiblan.

När vi på dataspelsmässan Dreamhack i jönköping fick erbjudande om att köpa 10 av leverantörens mest exklsiva gaming stolar, som använts för att sponsra ett e-sportlag, så slog vi till. Sedan gick hela julen åt till att rensa ut ca 2500 böcker, och förpacka arkiven i diskreta svarta lådor.

Imorgon har vi invigning av rummet som konferensrum för en grupp på 8 personer. Anna ska lägga ut några bilder på facebook också.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2016-11-10 Kalkstensgolvet i Gula lackat
Lacka kalkstensgolv

Nu ger vi upp att försöka hålla kalkstensgolvet fint på traditionellt vis. Det blir klarlack (båtförnissa) över hela golvet i vår största lokal i den gula Paviljongen.

Golvvård är en av våra mest krävande uppgifter. Detta golv är på nästan 100 m2 och används som middagslokal för stora sällskap, konferenslokal (den största av våra 3 konferenslokaler). Inte varje helg, men ganska ofta är det också danslokal här inne, och det slitaget är inte jämförbart med något annat.

Framförallt spriten gårt väldigt hårt åt ett mjukt kalkstensgolv, men klibbig intorkad öl är också problematisk. Vi har två olika typer av skurmaskiner för att hålla golvet i schack. Men att lägga en hel dag på att få ett enda golv i ordning är ohållbart.

Vi har olika strategier för olika golv. Merparten av ekparkettgolven har vi tidigare vaxat med bonmaskiner (de bästa är från 50-talet). Där bytte vi till OSMO hårdvaxolja för några år sedan, och behöver numera bara olja golven 2 gånger om året. OSMO rules ! (ock är perfekt även på paneler, och annat trä) Med Osmo får man en lite mattare yta än lack, som också går att reparera och bättra. Osmo finns dock i flera glansalternativ. Vi har oftast kört med Sidenmatt (som är blankare än matt, vilket är svårt att förstå pga dålig namngivning från OSMO). För nåt år sedan kom en blank variant också som är riktigt fin, inte lika blank som lack dock. Vi blandar dem ganska ofta också.

En annan sak med osmo är att när man skall olja ett nytt/nyslipat trägolv så olja första gången med någon billigare olja (vilken klar utemöbelolja/trallolja som helst, alternativt blanda linolja och terpentin 50/50 eller 40 olja/60 terpentin beroende på önskad inträngning.

Vi har en del gammaldags såpskurgolv som vi fortfarande kör såpa på, men många av dem klarar inte slitaget, och vi funderar på att byta till OSMO där också. En del av kalstensgolven kör vi såpa på. Efter att ha genomfört ett test med med en mängd fabrikat vid sidan av varandra, fick vi fram den överlägsna vinnaren för stengolv: Stentvål original från Ajour Trading.

Vi har också testat att köra OSMO på terracottagolv i t.ex. Brygghuset. Det blir fint ett tag, men klarar inte slitaget från skurmaskiner

Och när man lackar ett golv, oavsett trä eller sten, så är det viktigaste kriteriet: Vattenbaserat suger hårt ! Inget vattenbaserat lack vi testat håller måttet. Allra bäst är förstås tvåkomponentslacker, därefter urtetanbaserad lack som t.ex. Båtförnissa. Ja, det luktar lite ett tag, men det håller.

Vid en renovering i slottet 1986 lackades golven i några av rummen 7 gånger med tvåkomponentslack. Blev ett ca 4mm tjockt lacklager. 30 år senare är golven fortfarande i riktig bra skick.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2016-08-11 Fin discobar i Gula
Fin bardisk med slushpuppy

På onsdagens bröllop hade det ordnats med en fin bardisk med slush-puppy och popcorn maskin. Vi har ju två möjliga ställen att ha dansen efter bröllopsmiddagen, Brygghuset eller Gula Paviljongen. Båda har sina fördelar, Brygghuset har närheten till sjön medan Gula Paviljongen har ytorna (och lite mer klassisk herrgårds-stil).

Ibland har vi sett att det är lite svårt att fylla ut ytorna i Gula paviljongen för att få det mysigt och trevligt. Igår hade vi bröllop med först middag i Gula, sedan kaffe i Östra flygeln, och sedan tillbaka till Gula för dans (ett vanligt upplägg).

Det känns som att detta var en av de bästa dekorationerna för danslokalen jag sett. Den lite högre bardisken med skiva som likade sten, popcorn maskin, slush-puppy och allmänt trevligt dekorerat lyfte verkligen lokalen som danslokal betraktat.

Att ha stolsöverdrag på stolarna som var kvar runt de tre runda borden i lokalen gjorde sitt till. Likaså takdekorationerna med färgade bollar som hängde ut på snören från tak-kronan ut till hörnorna.

Eric Olofsson cateringfirma Erik på Slottet stod för maten som var en tvårätters med tårta istället för efterrätt. De gjorde också s.k filmjölksfrukost (inte brunch med varma saker.) Samt att de ordnade middagen förra helgen och kommande helg. Annika stod som vanligt för kordineringen. Nu har vi fullt upp med att städa inför morgondagens dagkonferens med aktiviteter, och förbereda för spannmålsskörden som börjar inom kort.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2016-04-15 Fasadtvätt Gula paviljongen
Fasadtvätt Gula paviljongen

Efter önskemål från många blivande brudpar tvättar vi nu äntligen Gula paviljongens fasad. Det är främst den norra fasaden som fått påväxt av alger eller nåt annat som gör att den ser smutsig ut.

Norrfasaderna på trähus är svåra eftersom solljuset aldrig kommer in där. Och i det här fallet så är ju huset ingång på norrsidan så det är mest den fasaden man ser.

Vi använder två olika borstar som kopplas till vattenslang, en med roterande innerstycke. Vi har provat att använda Alcro algtvätt men det blev faktiskt bättre med bara rent vatten. De riktigt svåra platserna använder vi högtrycks tvätt till, men vi försöker minimera detta eftersom det trycker in vatten i fasaden.

Detta är i.ofs bara ett av de hundratals små och stora arbeten eller projekt vi genomför varje månad I förra veckan när vi gjöt nytt golv i utestallet var det 10 personer som jobbade med renoveringar och underhåll samtidigt på gården. Inte undra på att kassan sinar.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2015-11-24 Radiobilsreparation inför kickoff
Reparation av Radiostyrda bilar

Vi reparerar de radiostyrda bilarna inför en dubbelkickoff. Kronfågel och Viasat är här samtidigt på en ledig helg. Normalt har vi inte kickoffer på helgerna eftersom de brukar vara uthyrda med självhushåll för fester, bröllop och företag.

Men den här helgen hade anna först lämnat en offert till ett gäng, och inte fått svar, och så fick vi en förfrågan på liknande upplägg och offererade det också.

Vi trodde inte båda gängen skulle komma, men så blev det, och vi fick koordinera timme för timme. Båda gängen hade Crosskart, Segway och Radiostyrda bilar på fm resp em. Och lite andra aktiviteter som kägel, bågskytte och Pingis.

Vi fick en strålande vinterdag, och det flöt på bra. Viasat hade afternoon tea i slottet, samtidigt som Kronfågel hade eftermiddagsfika i Östra flygeln. Och så varvades Bastu med slottsvisning för båda gängen. Största oron var litium batterierna på segwaysen och radiobilarna i kylan, men de klarade sig.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2015-10-21 Asfaltering av infartsvägar
Asfaltsmaskin på infart

Äntligen har våra infartsvägar fått ny asfalt. Vägarna här ute sköts av gårdarnas och de boendes genmensamma vägförening RUF. I år var det dags att belägga sträckan från väg 53 till Rockelstad.

Detta var den första sträckan att beläggas med oljegrus i mitten av 1990 talet. Efter ca 20 år var det nu dags igen. Vägen belades delvis för att granarna i allen inte tålde saltet som lades ut på grusvägen för att binda fukt.

Tyvärr hade våra infarter glömts bort i upphandlingen. Dock hade jag tagit upp detta på flera styrelsemöten i vägföreningen, så det blev att övertyga Masab som gjorde beläggningen att jobba lite extra timmar. Uppfarterna är en ganska ansenlig yta.

Kvickt som attan kämpande jag och vår hantverkare Zibi med att skära nya gräskanter och därmed markera exakt var beläggningen skulle sluta. Och nu känns det riktigt bra att åka på en i stort sett perfekt infartsväg. Ett litet steg i vårt arbete att snygga till gårdens omgivningar.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2015-08-20 Kanotrace med vältning
Kanotrace i Båven

Sommartid avslutas ibland kick-off aktiviteter med Kanotrace. Förhoppningsvis välter åtminståne någon kanot, så att publiken får garva ordentligt. Det är ju liksom lite av meningen med det hela. Vi har tre kanoter som lagen får paddla i omgångar ut runt flotten och tillbaka.

Alla startar på land. Det är bra om det ligger lite båtar på stranden så det blir riktigt trångt när alla kanoterna ska i sjön samtidigt. Är man många blir det fler turer. Som tur är kan man sätta på bastun i förväg så de eventuella dykarna får värma upp sig efteråt.

Ett bra alternativ till mer geniun naturupplevelse är att vi hyr många kanoter från Kanotcenter i Skebokvarn och att hela gruppen får paddla ut till någon av öarna. Detta har vi också haft som aktivitet i höst. Maria i köket förberedde fikakorgar som togs med ut till Grevens holme (en av öarna som tillhör gården).

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2015-04-02 Modevisning Badkläder
Modevisning med badkläder

Vi har haft besök av butikscheferna på Twilfit och haft modevisning av badkläder i slottets hall. Det är verkligen kul med annorlunda upplägg. Det händer ibland att vi har modefotograferingar för tidningar, men ett "catwalk" upplägg har vi inte haft tidigare.

Gröna biblioteket på övervåningen gjordes om till omklädesrum och gardrob. Tre modelltjejer turades om att spatsera upp och ner för stora trappan, och ta en sväng i nedre hallen. Sommarens badmode visades upp för 77 tjejer och tre killar. Till de kvinnliga butikschefernas förtjusning kom även två manliga modeller och visade upp det nya sortimentet med kalsonger och dylikt. Gissa vilket vrål det blev när de manliga modellerna gjorde entre.

Man kan tro att ett sånt här upplägg är väldigt pretentiöst och påkostat. Men det behöver inte vara det för att bli en succe. Modellerna hämtades huvudsakligen bland deltagarnas yngre släktingar. Vi fixade en sterio för att ha lite dunka-dunka i bakgrunden, och en trådlös mic för att kommentera utstyrslarna. Modevisningen genrepades medan de andra konfererade i Gula paviljongen.

80 personer bodde över, vilket egentligen är lite mer än vi har bäddar för, särskilt när alla parsängar används som enkelsängar. Men å andra sidan kunde vi kompensera trångboddheten med ett väldigt konkurenskraftigt pris per person.

Som mest var de 93 personer på dagen, vilket också är mycket för oss när det gäller matsalen. Konferenslokalen i gula klarar dock fler om man vill. Sammantaget blev det ett minnesvärt event, förhoppningsvis för både oss och Twilfit gänget.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2015-01-31 Vinterbröllop utomhus
Vinterbröllop utomhus slottsbryggan

Det är inte ofta ceremonien på vinterbröllop äger rum utomhus. Dessutom med häst och vagn från gårdens stallanläggning. Vädret är förstås ett stort orosmoment, för varmt eller för kallt. Men idag fungerade det. Vädret har varit milt, vilket medfört att mycket snö i parken smält.

Som tur var började det snöa igår, och det kom ca 7-8 cm nysnö som täckte över mycket av det fula grus som plogats upp med snöhögarna och sedan smält fram. Vigselceremonien ägde rum vid stenbryggan med gästerna stående. Ett trevligt inslag var tända eldkorgar (och glada gäster).

Att anlända med häst och vagn var heller inte fel, särskilt när det är så pass lätt ordnat. Allt finns på plats och ordnas av Horseworkz som bl.a driver körkurser i stallanläggningen. Just nu när detta skrivs pågår brudskål inne i slottet med dryga 90 gäster. Anna Bonde lagar maten med en stab av tjejer som serverer skumpa och hjälper till.

Detta är ett av två vinterbröllop som sker i år (2015). Med ett väldigt trevligt brudpar som verkar ha det mesta under kontroll. Middagen i Gula paviljongen, sedan kaffe i Östra flygeln och tillbaka till Gula för dans efter att borden röjts bort. Stor scen kommer riggas med liveband som spelar.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2015-01-14 Kulvertreparation
Reparation av fjärrvärmekulvert

Nu har vi äntligen reparerat den läckande kulverten. Förra vintern paniksvetsade vi i 20 minusgrader fram till kl 1 på natten, när det hade rostat hål i en gammal svets. Vi har en egen flispanna (värmeverk) på 250 KW som försörjer 15 byggnader (4300 kvadratmeter) på gården med värme.

Huvudkulverten ut från pannan är 75 mm diameter (PEX), i en fördelningsbrunn delas denna till 4 separata kulvertar. När systemet byggdes 2008 så tyckte rörmockaren att det var bäst (eller billigast) att göra det i järn och svetsa ihop allt, som man normalt gör på fjärrvärmenät.

Sedan gjorde vi en stor tankevurpa. Småflyglarna är bara på ca 50 m2 vardera. Det kändes dyrt och onödigt att införskaffa egna fjärrvärmecentraler till dem. Istället satte vi in en trycksänkare och schuntade ut fjärrvärmenätets vatten även i radiatorerna. Att schunta betyder att ta lite gammalt(kallt) vatten från elementen och blanda det med nytt varmt vatten.

Oj vad vi har fått lida för detta misstag. Trycksänkning i kombination med avkylning (på elementen) frisätter syre, ungefär som när du öppnar en kolsyrad läsk och det börjar bubbla. Syret gjorde att elementen rostade sönder totalt innifrån, och tog med sig rosten (kallas då magnetit) in i kulverten. Allt järn i hela kulverten började rosta innifrån.

Varje gång vi repararade tömdes stora delar av kulverten, eftersom det inte fanns så många avstängningsventiler. Vi fick fylla på med nytt syresatt vatten varje gång, och rostattackerna blev värre. Sedan några år har vi kämpat med att byta ut allt järn mot mässing och koppar. Tur att vi har en egen liten VVS-grossistverksamhet, och en gammal rörmockare (Peter, här fotograf) anställd. All koppar hårdlödes och mässingskopplingarna linas på gammalt sätt. Och mer ventiler(kranar) än vad vi har nu, det får man leta efter.

Men det är läskigt att göra så här stora jobb själva, tänkt om minsta lilla grej går fel, då får vi ingen värme på kanske flera dagar. Nu var allt planerat i minsta detalj, så jobbet tog bara 5 timmar.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-11-20 Mordgåta
Mordgåta i slottsmatsalen

I går kväll hade vi mordgåta i slottsmatsalen. Två skådespelare ledde spektaklet som ägde rum under middagen. Vår ordinarie matsal och våra kök är i Östra flygeln, men just när det är mordgåta är slottets matsal perfekt. Då kan man springa omkring i undervåningen och göra lite små uppdrag.

Passet var upplagt så att när middagsgästerna satt sig till bords blev de introducerade till herrgårdsmordet ungefär en halvtimme före förätten. Alla fick var sin roll att spela under middagen. Sedan kom skådepelarna in igen före varmrätten och fick igång mystiken under ca 20-25min.

Manuset är skrivet så att deltagarna kan vara mer eller mindre aktiva beroende på hur gruppdynamiken ser ut. Det ska gå att köra herrgårdsmordet även om folk inte är så aktiva. Men i det här fallet så hakade de på till 110 procent och spelade sina roller. Om det finns mycket kreativitet i gruppen anpassar sig skådespelarna till det.

Före efterrätten fortsatte skådepelarna en stund, men nu var gruppen helt uppe i det hela även när skådespelarna inte var inne i rummet. Gåtan fick sin upplösning till kaffet som intogs i förmaket på andra sidan hallen.

Vi har haft mordgåta flera gånger förut, men detta var ett nytt och väldigt bra gäng som anordnade det hela. Det är också viktigt att det går att genomföra till rimliga kostnadsramar. När jag frågade vad de försörjde sig på så spelade åtminståne en av dem barnteater på vardagarna och cluedo på helgerna.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-10-25 Stor kickoff
Hinderbana på kickoff

Igår och idag har vi haft en stor kickoff här med Sigma Industries. Aktivitetsupplägget ägde rum i ridhuset. 60-70 pers är ungefär vad som är rimligt att vara här som max vid företagsupplägg. Även om det i nödfall går att ordna upp mot 100 sängar blir standarden (antal som sover i varje rum) lägre.

Det var ett kul upplägg och vi hittade på en ny aktivitet: Hinderbana i ridhuset. Vi satte upp ett 20 meters rep mellan takstolarna, samt en lian i taket. Banan som genomfördes på tid gick först över plankor på drickabackar där alla skulle ta sig över. Sedan upp på ridhus-sargen. Lian över till en halmbal. Därefter amgång till SJ-pallar, armgång igen, och slutligen stavhopp med åra. Man tager vad man haver som det brukar heta.

De andra tre "klassiska" stationerna var segway, radiobilar och vattenhinkar som också funkar bra inomhus vintertid. Upplägget för ca 60 personer tog ca 2,5 timme, och avslutades med prisutdelning i Gula paviljongen

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-09-30 Fin bröllopsdukning
Fin bröllopsdukning i Gula pavilongen

Man ser många fina dukningar här i samband med bröllop. Alla har sin egen stil, och ofta är det exceptionellt fint på borden. Här har vi tagit bild på en fin dukning med runda bord i Gula Paviljongen.

Färgskalan är ofta en kombination av två färger samt vitt. I detta fall ljusgrönt och orange. Vanligtvis är tallrikarna tomma, eller rättare sagt det är inga tallrikar alls, eftersom det vanligtvis är tallriksservering. I dessa fall är merparten av dekorationerna på borden. I detta fall var det tvärtom, dekorationen var ätbar och stod på tallriken.

Menybladen är ofta färgmatchade med den övriga dekorationen. Blommorna är vanligen låga, i detta fall en orange, en grön och en vit blomma. Vi erbjuder vanliga standard stearinljus, men allt oftare ser man blockljus i den rätta färgskalan, kanske med några stenar på ett fat.

Något som blir alltmer populärt är att komplettera med något från naturen, denna dag var det en liten bit björkved. Men murgröna, äpplen och kvistar förekommer också. En helt annorlunda borddekoration vi sett bestode av svetsade namnlappar, servettringar och dekorationer.

Det finns också teman på nätet man kan utgå från. En gång hade vi dekorationer med gamla böcker travade på borden, kompletterat med uppstoppade fåglar och gamla flintlåspistoler (vi lånade ut en del av detta).

Så småningom kanske det blir en egen rubrik på hemsidan med bilder på bordsdekorationer.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-08-12 Portalens tornspira hårdlödd
Tornspiran till portalen hårdlödd

Det skulle bli skörd idag, men regnet gjorde att vi istället tog tag i tornspiran. Den har legat i verkstan några år sedan en trädgren slagit av spiran från en av portalens två torn.

Spiran är gjord av kopparplåt precis som slottets tak. Hela portalen byggdes i början av 1900-talet av Eric von Rosen. Plåtslageriarbetet i spiran är av så hög klass att man inte förstår hur detta överhuvudtaget är möjligt att bygga ur ren kopparplåt.

Spiran var väldigt sönderslagen, först av grenen som slagit emot den, och sedan av fallet till marken. Spiran är gjord av 8st långa plåtar som har falsats ihop. Vi vek tillbaka falsarna bäst det gick, och hårdlödde sedan alla trasiga delar med silverlod. Det tog ungefär en dag att genomföra för två man. Nu återstår bara uppsättning, vilket vi hoppas kunna ske nästa vecka.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-07-18 Kristallkronor till Gula
Kristallkronor i Gula Paviljongen

Nu har Gula paviljongen äntligen fått två kristallkronor. Christer (gamle godsägaren) har piggnat till och spenderat mycket tid framför auktionshusens websidor. Särskilt bukowskis i Norrköping, eftersom det är lite billigare där, och dessutom enklare för oss att åka och hämta.

Många gånger har det varit renoveringsobjekt som Christer suttit och plockat ihop på sitt rum i slottet, trätt i nya trådar, monterat prismor och polerat. Totalt har det under våren blivit 7 rätt stora kristallkronor som hängts upp på olika ställen. Förutom kristallkronorna har det blivit ett gäng nya mattor, framförallt i slottets nedervåning.

Salongen i Gula paviljongen har saknat kristallkronor sedan renoveringen 2011. Vi byggde runda spotskenor som vi hängde i 3 trådar i taket där kristallkronorna skulle placeras, men blev det inte av att fixa kronor. Tanken var att kristallkronorna skulle vara så lika som möjligt. Nu blev det inte riktigt så, kronorna stämmer i stil men inte utförande.

På ett sånt här ställe pågår hela tiden en mängd projekt. Vissa hinner slutföras, andra får långa pauser, eller blir inte klara alls. Projekten initieras och drivs av olika personer, inom familjen, anställda, hyresgäster, vänner och entreprenörer. Det viktiga är inte exakt vilket projekt som genomförs när, utan att något händer. Eftersom alla har olika prioriteringar blir förhoppningsvis resultatet att gården både underhålls och moderniseras, sakta men säkert.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-05-21 Sågning av soffan i Grevens
Soffan omgjord till dubbelsäng

Behovet av ytterligare sängar och sovrum stiger ständigt. Idag har vi ökat med 3 sängar till 77 fasta bäddar. Grevens rum i den fina Gästrumsflygeln är ett bra rum, men som till idag haft två separata enkelsängar på var sida av rummet. Eftersom vi har mycket bröllop och fester där par övernattar vill vi gärna kunna erbjuda dubbelsängar. Vi har ibland upp mot 100 övernattande, men då med ett stort antal extrasängar.

Även om vi har tjocka madrasser i extrasängarna är det förstås mycket bättre att kunna erbjuda riktiga sängar till så många som möjligt. Ett bra rum som Grevens får ett ordenligt lyft med dubbelsäng. I Grevens står originalinredningen från Tauberummet, tillverkad av NK-snickerier på 1920-talet, samt en karljohan-soffa som Christer von Post ställde hit på 80-talet. Säng-soffan är så stor att hela fönstret med karm och allt fick plockas ur för att få in den.

Att få ut säng-soffan tyckte vi var för bökigt. Så det blev till att såga bort 160cm från framkanten, förstärka den med vinkeljärn, och ställa in två lösa sängar inne i soffan. Funkar riktigt bra faktiskt. Vi har en deal med sängtillverkaren Lectus som succesivt hjälper oss att uppgradera vår sängflotta. Som en mindre och exklusiv sängtillverkare har de möjlighet att specialbygga sängar med konstiga mått för att passa i våra gamla sängramar.

Förutom Grevens rum har vi idag också uppgraderat Röda rummet och Napoleonrummet på nedervåningen i Gästrumsflygeln med var sin 140 cm Lectus säng, som komplement till de ordinarie stora dubbelsängarna. Dessa rum blir då förstahandsval att sova två par i, när det är många som övernattar.

Tillsammans med lilla Grevens rum (nytt litet dubbelrum vi byggde hösten 2013 bredvid Grevens rum) samt Stockrummet och lilla rosa rummet i Östra flygeln som fått dubbelsängar så har vi under det senaste halvåret ökat antal fasta sängplatser med 7st. Inte så dåligt. Vi har även renoverat Rosenrummet i Östra flygeln till att bli ett fint rum med delbara Lectus dubbelsängar.

Förhoppningsvis stiger den upplevda kvaliten av övernattning för boende i alla dessa rum. Egentligen har vi faktiskt 79 fasta sängar då vi flyttade två av enkelsängarna till övre hallen i Gula Paviljongen, men detta rum har ännu inga egna väggar så vi räknar det inte som ett sovrum ännu.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-03-25 Uppfräshning av magnifikt matsalsbord
Magnifikt matsalsbord

Det fina matsalsbordet som stått i Östra flygelns matsal måste tyvärr säljas på auktionen. Liknande bord har i alla fall jag inte sett på någon auktion eller antikhandel. Det är ett väldigt smart bord då det går att dra ihop till att bli helt runt (diameter 133cm) eller så lägger man i en till fyra iläggsskivor. Med alla 4 skivorna i, så blir det 365 cm långt.

På märkningarna kan man se att det endast varit 4 original iläggsskivor, men teleskopmekanismen går att dra ut så bordet blir 498 cm. Altså nästan 5 meter ! Tidigare hade vi ytterligare 2 extra iläggskivor av enklare spånskivor som funkar när man har duk på. Vi får se om vi hittar dem.

Bordet är av mörklaserad ek så det nästan ser ut som mahogny, men utan rödtonen. Teleskopmekanismen var sedan tidigare taffligt renoverad, som tur var hade vi vår husmöbelsnickare Varjdas här, och han fixade upp den ordenligt. Mekanismen som tidigare var bara limmad är nu även förstärkt med skruv. Och så smörjde bror Mauritz in den med stearin så den flyter fint.

Farsan köpte det här bordet på 90 talet efter att Östra flygeln drabbats av brand och byggs om. Han fick betala 28000 för bordet, men det tror vi nog inte att vi får, även om det är i bättre skick nu än då. Även om vi behöver bli av med bordet så kan vi inte släppa det till vilket pris som helst, blir det inte sålt så kanske det åker in i slottets matsal istället.

Underredet på det här bordet är helt otrolig. Eftersom vi måste maxa antalet sittplatser i matsalen på bröllop så har vi inte en chans att kunna använda det i Östra flygeln.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-01-29 Skotning av ris med Rangern och nya huggarvagnen
Skotning av ris med Polaris Ranger och Wekla huggarvagn

Äntligen dags att prova nya ATV huggarvagnen. Polaris Rangern fick visa vad den går för. Annas pappa Bengt har gallrat stora mängder ris runt sitt hus och ute i kärret. Bitvis mycket svårt att ta sig fram pga att det inte är fruset under den tjocka snön.

Som tur är har huggarvagnen hydraulisk drivning på alla 4 hjul, utan denna hade vi inte kunna ta oss ur kärret med fullt lass. Rangern har också dubbla markfrigången mot t.ex. Kawasaki Mule, och kan därför ta sig över stubbarna.

Det har varit lite strul med att få igång lilla huggarvagnen. När vi monterade den i verkstan saknades motorfästena, så den blev stående en månad. Själva vagnen känns dock riktigt robust byggd. Och efter lite luftning fungerar hydrauliken fint.

Wekla heter företaget som tillverkar dessa ATV huggarvagnar. Till skillnad från alla andra ATV huggarvagnar på marknaden kan Weklan ha motor och hydraulpaket monterat på själva vagnen, vilket är ett måste för oss som använder fyrhjulingen till många olika arbetsuppgifter under en dag.

För den som är intresserad att köpa Weklas huggarvagn är vi i vår bygghandel återförsäljare för Wekla och kan förhoppningsvis erbjuda en bra deal.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2014-01-28 Hästkörning med Alfort o Cronholm
Körningaktivitet med Häst och vagn i Ridhuset Rockelstad

Idag hade vi ett lite gäng här som passade på at avbryta konferensen med häst och vagn körning. Tomas i stallet instruerade i hur man hanterar tvåspann på slalombana i ridhuset.

Det är alltid kul när de olika verksamheterna på gården kan samverka för att kunna erbjuda bra helhetsupplägg.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2013-08-26 Bröllop med 145pers
Vigsel vid sjön och stenbryggan 145pers

I helgen hade vi det största brölloppet hittils, 145 pers i 3 dagar. Brudparet bor i england och fick nys om oss via deras faster som bor granne med en bekant till oss. Alla gästerna kunde inte bo här på plats men spenderade större delen av sin tid här.

Strålande solsken hela helgen från torsdag eftermiddag till söndag eftermiddag gjorde inte saken sämre. Gästerna badade, paddlade kanot ut till öarna i i båven, spelade tennis och hade olika typer av fester varje kväll.

Bruden är svensk, men med iranskt ursprung, medan brudgummen kommer från england med skotskt ursprung. Så här blandades danser från persien med skotska säckpipor. Maten tillhandahölls av flera olika personer och firmor. Bland annat en restaurang som heter Saffran, och Lotta från Nyköping som ofta är här och hjälper till med sin crew. Samt att vissa måltider löstes på egen hand.

Middagen hölls i Gula Paviljongen som på ett mycket snyggt sätt byggts ut med ett tält på verandan. Rent a tent i Gnesta har ett perfekt tält för vår veranda. Folk tror att tältet är en del av huset. Då kan man sitta 100 pers inne i Gula, och 50-60 ute i tältet utan problem. Fönstrena öppnas för att få rummen att hänga ihop.

Och nu måste vi återgå till skörden av korn som pågår för fullt efter att havret blev klart i fredags helgen.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2013-06-11 Karaoke digital
Sjunker karaoke

Igår kväll sjöngs det karaoke med vår nya digitala karaokeuppsättning. Karaoke är kul när allt funkar. Hittils har vi haft karaoke dvd skivor som man får byta hela tiden. Det har inte varit optimalt eftersom skivorna blir repiga, kommer bort, och det tar lång tid att byta låt.

Så till denna gång när det skulle vara en kvällsaktivitet så gjorde vi en rejäl uppgradering av anläggningen. Vi bytte till ett helt digitalt system med en dator som kör ett karaokeprogram, och digitalierade låtar i formatet mp3+g även kallat CDG. Dvs mp3 sånger med separat grafikfil som verkar vara den nya standarden.

Det funkade kanon, vilken skillnad mot tidigare, plötsligt blev det både enkelt och kul. Man kan dessutom söka på youtube och hitta andra sånger än de som finns i vår databas. Det var dock inte det enklaste få ihop en digital anläggning. Bara att digitalisera en del av våra karaoke DVD:er tog en himla tid.

Det kostade en del både i hårdvara och mjukvara, samt att vi köpte lite nya sånger på nätet, vilket är rent utsagt skitdyrt (upp till 60 kr per sång). Men nu kan vi erbjuda en riktigt bra karaokeupplevelse. Precis som många av våra andra aktiviteter ser vi det mer som en del av helhetsupplevelsen än att det skall vara lönsamt i sig. Att kunna erbjuda bra aktivitetsupplägg både dagtid och kvällstid har vi faktiskt märkt att det är en bra selling point.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2013-05-20 Kör så det ryker
Vårbruket klart, Peter kör så det ryker med traktor och såmaskin

In i dimman. Här sås det sista vårvetet 17maj på en rykande torr åker. Peter Holmberg som hjälper oss med sådden har nu sått nästan dygnet runt i ett par veckor. Bara åt oss har det blivit runt 100 hektar vårsådd.

Ett hektar är 100x100 meter så 100 hektar är en kvadratkilometer. I höstas blev det ingen höstsådd (dvs höstvete) för att det regnade konstant. Desto mer att harva och så nu på våren. Den stränga och långa vintern har fördröjt det hela ett par veckor.

Vi odlar havre, vete och korn, ekologiskt med krav märkning. I våra trakter är inte spannmål speciellt bra egentligen det hade passat bättre med gräs, men vi får nöja oss med ogräs. Gräs går inte att sälja eftersom i princip alla kor är nedlagda i våra bygder. Det är billigare att producera det mesta i Tyskland. De sämsta åkrarna har vi gräs på ändå, så det slår vi varje år för att få våra EU bidrag (hårda sanningar).

Många gärden fick vi på de hårdaste ställena harva 5 gånger. Men vi harvar grunt i år i hopp om att få bättre skörd. Förra årets skörd täckte precis utsädet och den ekologiska gödningen (benmjöl och hönsskit). Blir det sänkta EU stöd så blir det skog på åkrarna istället.

Det som många inte förstår är att EU-stöden ersätter de tidigare tullarna, och att EU-stöd idag är staternas sätt att hålla nere matpriserna (så till den milda grad att hälften av all mat slängs).

Men vi harvar på ett tag till med vårt lantbruk eftersom det är så himla praktiskt att ha alla maskiner på gården.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2013-04-09 Medeltidslajv
Medeltidslajv framför Rockelstad Slott

I helgen hade vi ett stort medeltidslajv med fint utklädda medeltidsmänniskor som hade tournering framför slottet. Runt 120 människor kom hit från Sverige och utlandet. Vilka fantastiska kläder de hade sytt. Det kändes som att förflyttas 600 år tillbaka i tiden, till det forna Britanien.

En fyra timmar lång tournering ägde rum nedanför slottstrappan. Killar i rustningar fick bekänna färg och en del av dem vägrade ge upp fastän tourneringen hade slutat.

Kungen och drottningen hade majestätiskt placerats längst upp på slottstrappan, på egenhändigt tillverkade troner. Oj vad mycket jobb de har lagt ner.

Lördagkvällen avslutades med en stor middag i Gula Paviljongen, som dekorerats med ett otal vapensköldar. Se även det bildreportage vi gjort.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2013-03-20 Vogue fotografering
Modefotografering danska Vogue

En heldag med modefotografering av kläder för tidningen Vouge. Söndagen blev intensiv för stylistgänget kring Kawa H Pour och fotografen Waldemar Hansson. En stor mängd kläder skulle fotograferas, och sammanfattas till 8 slutgiltiga bilder till den danska upplagan av tidningen Vouge.

Modellen hade flugits in från, ja utlandet nånstans. Och det klickade kontinuerligt om kameran medan modellen ryckte huvudet snabbt från pose till pose. Och var det minsta fel på ett ögonbryn var sminkösen genast där och rättade till.

Möblerna flyttades friskt runt i hela slottets undervåning. Vi bryggde lite kaffe, och de hade tankat upp med mackor och annat. Som vanligt när det är foto eller filmupplägg så hinner ingen äta, till sist kommer man på att man är jättehungrig, och som tur är har vi en Pizzeria vid rondellen i Sparreholm.

En av de kanske märkligaste sakerna var de stora strålkastarna som monterades utomhus och lyste med dagsljusliknande sken in i slottet, så man kunde fortsätta även när mörkret lagt sig.

Fotografen Waldemar Hansson skulle gärna komma tillbaka och fotografera bröllop, så finns intresse, googla på hans namn.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2013-03-15 Stallbygge
Nytt stall på Rockelstad

En ny stallbyggnad har blivit byggd. Vår stallarrendator har stora planer på att utveckla verksamheten, och då behövs ytterligare ett stall. Här kommer det rymmas 7-8 boxar till en början, samt bra parkeringsplatser för körvagnarna, eller om man vill ersätta parkeringsplatserna med ytterligare 7-8 boxar.

Frågan är ju hur man gör en sån här utbyggnad till så låg kostnad som möjligt. Vår slutsats var att vi tog en bit av den asfalterade stallplanen, samt gjorde denna utbyggnad bredvid ridhuset, då fick vi färdigt underlag samt en vägg klar. Det var ju också den enda platsen som fanns i närheten av övriga stallanläggningen.

Sen hade man kanske inte behövt göra byggnaden 9 meter bred. Från början var det bara tänkt som ett utestall med tak, ca 3 meter brett. Men om man ändå bygger något så kändes det som att vi skulle försöka lösa problemet med parkeringsplatser för alla vagnar. Det är inge kul att ha dem stående inne i ridhuset.

Den här gången ville vi även passa på att försköna stallet lite. Så det fick bli gammeldags panel, figursågade taksprång och snickarglädje runt föntstren. Kommer bli kanonfint när det blir målat. Vi tackar Robban på Granbackens bygg i Sparreholm för de fina figurerna.

Detta kommer vara ett kallstall, men vi stoppar in isolering i väggarna för säkerhets skull, om man skulle vilja bygga om det till varmstall i framtiden.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2013-01-15 Stor vinter kick off
Fackeltåg på kick off

Vinter Kick off i medeltidstema med ambitiöst aktivitetsupplägg i ridhuset. Segway, radiobilar, hästskokastning, svärdskamp, bågskytte, hästskokastning och stock dragning.

Företaget Tidsam hade sin årliga kick off 2013 här på Rockelstad med dryga 60 deltagare. Förutom ett ambitiöst konferensprogram hade mycket fokus lagts på aktiviteter. Ridhuset ger oss möjlighet att ha mångkamper även vintertid.

Mycket stämningsfullt att inleda aktiviteterna med fackeltåg från slottet ut till ridhuset. Eldkorgana hjälper till att lysa upp i vintermörkret. Marschaller även runt sargen i ridhuset ökar stämningen ytterligare.

Mångkamper i all ära, men man måste stoppa in några grenar med lite dignitet, bara bollkastning och sånt räcker inte. Vi drog till med vår klassiker Segway, men omgjord till medeltida kamp med lansar (tornering), och den nya radiobilsaktiviteten. Kanske inte riktigt medeltid, men det viktigaste är ju att ha kul.

Läs det stora bildreportaget om medeltidsaktiviteten här

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2012-10-22 Kickoff med tjur och lego
Fotboll och legotävling

Stor kickoff med legobyggartävling, mekanisk tjur, fotbollsskytte och surbräda. Denna helg hade vi stor kick off med drygt 70 deltagare. För ett företag som sysslar med ventilation och har en stor majoritet av killar gäller det att hitta kvällsaktiviteter som lockar.

Att ha dans och disco på kvällen är ju roligt om det är både tjejer och killar, men här fick istället en firma från Stockholm komma ner med mekanisk tjur och uppblåsbart fotbollsmål som mätte hastigheten på bollen man sparkar. Aktiviteterna monterades upp i Gula Paviljongen som är vår största lokal.

Men vilken plats dessa aktiviteter tar, det är en uppblåsbar sarg runt tjuren och surfbrädan, och dessa tog stor plats. Tre sånna aktiviteter var lite för mycket för vår lokal, 2 hade varit lagom. Surfbrädan var det dessutom någon som ramlade på och gjorde illa höften. Men både tjuren och fotbollsmålet var mycket uppskattat. Det trefasuttag som skulle användas fungerade bara 2 faser i, men det löstes snabbt med att vi tog ström från en av spisarna.

På lördagförmiddagen var merparten av deltagarna förhållandevis pigga efter fredagkvällens festande, och då väntade legobyggartävling i slottet. Sju grupper fick varsitt bord med likadant lego, och fick i uppdrag att bygga var sitt torn på tid. Några intervjuare gick runt och undersökte hur bra samarbetet funkade i de olika grupperna. lite överraskningar väntade också under tävlingens gång.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2012-09-04 Bröllopsmiddag med 158 pers
Partytält utanför Gula Paviljongen

I helgen hade vi vårt hittils största bröllop här på gården. Ett partytält på verandan utanför Gula Paviljongen gjorde det möjligt. Vi hade varit lite oroliga för hur det skulle fungera, men det gick alldeles utmärkt.

Rent a Tent i Gnesta var här och testade olika tältlösningar att sätta upp på träverandan i anslutning till stora salen i Gula Paviljongen. Det slutade med att vi valde ett 6x8,5 meter stort tält som fick plats om vi skruvade av överliggaren på räcket runt verandan. Och vilken snygg lösning, det ser ut som om tältet är en förlängning av huskroppen.

Det läckte ej heller vatten mellan tältet och huset, vilket vi hade befarat. Men sen på lördagkvällen så kom ändå solen och lyste upp tältet. Det var nästan mysigare att sitta i tältet när solen sken in var det en del gäster som sa.

Inne i huset användes vår maximala bordsplacering med 117 personer, och i tältet användes 5st av våra runda bord. Gerhard på "Rent a James" gjorde middagen med 12 serveringspersoner, lite körigt i det lilla köket, men han tyckte ändå att det gick över förväntan. Jag riggade en specialhylla med tallrikar i salongen som användes för uppläggning av mat. 4 rätter kräver många tallrikar.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2012-08-21 Brudvals i eldkorgarnas sken
Brudvals i eldkorgarnas sken

I lördags hölls brudvalsen på gräsmattan framför slottet i eldkorgarnas sken. Gräsmattan hade belagts med ett plastgolv för att förenkla dansandet. Det normala är att brudvalsen hålls i danslokalen (Brygghuset eller Gula Paviljongen), men att hålla dansen utomhus var ett roligt och annorlunda upplägg.

Vi fick elda upp eldkorgarna ordenligt för att få belysning och rätt stämmning. En mindre musikanläggning hade riggats upp på ett litet bord. Själva dansen hölls på ovala gräsmattan framför slottet, och det verkar ha varit uppskattat bland gästerna.

Thomas och Katarina som gifte sig här på Rockelstad 18 aug hade lyckats med konststycket att på en bröllopsmässa 2011 vinna en massa tilläggstjänster av olika leverantörer. De kom åkande med Limousine från Stockholm och hade under lördagen en bröllopskoordinator här från Weddinginsweden.se. Temat på middagen gick i violett.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2012-05-24 Rosenskäror i stora rabatterna
Plantering av blommor i rabatter

Varje år i andra halvan av maj planteras de stora rabatterna framför slottet med rosenskäror (blommor). Det är ett ganska stor jobb eftersom rabatterna är så pass långa, trots att vi för ett antal år sedan kortade av dem brukar det gå åt några hundra planor.

De övriga rabatterna och en hel del av krukorna försöker vi hålla uppdaterade med blommor och växter löpande under året. Tyvärr har vi inget fungerande orangeri kvar (det gamla orangeriget på grevinnans udde skall väl renoveras såsmåningom). I dagsläget får våra egna plantor stå i av våra kontorsrum från vårvintern.

Rosenskärorna brukar vi köpa från Halls trädgård på Helgestavägen. På bilden planerar Anna och Maria varsin rabatt i det fina sommarvädret. Sedan tar det några veckor innan de slår ut ordentligt. Grundkriteriet för att kunna planera rabatterna är att det inte är minusgrader på natten.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2012-04-26 Grindstugan renoverad
Grindstugans nya sovrum och duschrum

Vårens stora projekt har varit att renovera Grindstugan, en av de små flyglarna framför slottet. Grindstugan har länge varit sorgebarnet bland våra hus och rum. Huset hade tidigare ett stort kök, ett sovrum och en liten skrubb med våningssäng.

Våningssängen var inget vi kunde använda för företagsgäster, och den var svår att använda på bröllop och fester. Ingången till skrubben var från sovrummet, så alla måste känna varandra. Sämst i huset var dock duschrummet, som vi visserligen försökt fräscha till flera gånger, men det var utom all hjälp.

Så nu började vi från början, rev ut duschrummet, rev köket, bröt upp hela golvet i köket och gjorde kanaler för vatten, värme och el. Det ursprungliga duschrummet gjorde vi så stort det gick, dvs vi förlängde det fram till fönstret och satte dörren i 45 gradig vinkel.

När man börjar riva i gamla hus upptäcker man ofta dåliga och fördyrande omständigheter. Här var vi tvugna att dra om avloppsstammarna ut i backen, dra in ny vattenledning och ändra sträckningen för husets el-matning som tidigare gick genom duschrummet.

När man ändrar elen så är det lika bra att sätta in nytt proppskåp och dra om den mesta av elen. Och eftersom vi har optisk datafiber indragen i alla hus så passar vi på och sätta upp nätverksuttag överallt.

Det som tidigare var kök blev ett fint sovrum, faktiskt känns det nu som ett av våra finaste sovrum (slottet borträknat). Namnet blev Estellerummet eftersom det passade bra i tiden och då fick det ursprungliga sovrummet heta Victoriarummet.

Skrubben i det ursprungliga sovrummet blev till ett stort duschrum. Fönstret gjordes om till en glasad pardörr, så att vi kan använda rummet i företags-sammanhang (då man inte känner varandra så bra vill man inte gå igenom nån annans sovrum för att komma till sitt eget). Rummen har dock connecting doors, men av ljudskäl byggde vi ut väggen i gamla köket så vi kunde få plats med ytterligare en dörr.

Så nu är vårt sämsta hus förvandlat till två fina sovrum med egen dusch/wc. Näst på tur i renoveringsträsket är toan i gästrumsflygelns undervåning, som i dagsläget är vårt sämsta våtutrymme, men det blir sent i höst eller nästa vår.

Ta gärna en titt på Grindstugan efter renoveringen

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2012-02-27 Matsalsgolvet oljat
Matsalens golv oljat med Osmo träolja

Golvet i Östra flygelns matsal (krisallsalen) är äntligen slipat och oljat med Osmo. Det finns många sätt att behandla och underhålla golv, vi har troligen provat de flesta varianter på trä, sten, linoleum etc. Vi har många utrymmen som har extremt hårt slitage så det gäller att hitta hållbara lösningar.

När det gäller trägolv brukar olja eller lacka vara de två mest frekventa behandlingarna. Att lacka ger en nästan helt tät yta som är mycket slit-tålig, men när det väl går hål på lacken så tränger vatten ner i träet och succesivt förstoras hålen när träet sväller. Bra i t.ex. kök med trägolv.

Bäst är tvåkomponents och Polyuretan lack, därefter förnissan, sämst hållbarhet har all form av vattenbaserad golvlack. I förmaket i slottet lackade vi 1987 med polyuretanlack i 7 lager, det håller än. 2009 lackade en golvslipfirma ett av sovrummen med vattenbaserad lack i 3 lager, det ser redan ganska dåligt ut.

Fördelen med lack är att man kan våt-skura golven. En oljebaserad (uretan) som fortfarande finns att köpa i handeln är Herdins Betslack. International Båtförnissa går också bra.

Att olja golv ger trevlig lyster, och en märklig förmåga för golvet att reparera sig självt, visst det blir slitet, men det är bara att gå på med lite mer olja. Ovanpå oljan kan man lägga vax (bonvax, biwax) som poleras med en trebortstmaskin så att vaxet härdar av värmen. Detta har vi gjort i snart 40 år på flera av våra oljade golv. Vi har provat olika sorters oljor och vax. Nackdelen med vax är att det inte går att våt-torka golven utan ny vaxbehandling.

Sen kom hårdvaxoljan för ett antal år sedan, ett mellanting mellan att vaxa och olja, Helt fenomenal när det gäller slitstyrka. Osmo Hårdvaxolja heter den hårdvaxolja vi använder. Den är dyr som stryk, men helt fenomenal, vi har t.om oljat fikarummet i stallet. Den klarar vatten, sand, viss mängd salt. På något sätt är den både hård och följsam och den går att våt-torka.

Vi provade Herdins hårdvaxolja på ett ställe, och den funkade inte tyvärr inte alls bra. Vi grundar det nyslipade träet med ett lager vanlig billig utemöbelolja (typ 35-40% linolja). Bra att den är tunn så den tränger ner. Sen kör vi två till tre gånger Osmo. Denna approch har vi kört på många trägolv, och funnit vara den bästa för oss.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2012-01-03 Eldkorgar
Eldkorgar i barockstil

Nu har de nya eldkorgarna kommit och vi har under nyår testat att elda i dem. Under flera år har vi funderat på att skaffa eldkorgar eftersom det är ett så mysigt sätt att lysa upp i mörkret.

Alla färdiga eldkorgar som finns att köpa har kännts för små, fula och klena, och skall man väl köpa ett par representabla eldkorgar så skall det vara nåt som duger i en slottsmiljö.

Efter en noggran sökning på nätet hittade vi firman Järnkonst i Ljungbyhed som tillverkar konstsmide. De hade bl.a. gjort eldkorgar till filmen Arn. Den modell som vi tyckte passade oss bäst heter Torleif, och är med sin balusterformade fot inspirerad av barocken.

De kunde också specialtillverka en större modell av eldkorgen Torleif, så att den blev ca 1 meter hög och 50cm i diameter överkant. Dessa stora eldkorgar kräver dock en hel del ved märkte vi. Vår vaktmästare Teddy hämtade dem i mellandagarna.

De kostade 4000 kr/styck. Eftersom det även blir en del jobb med att ställa fram dem, fylla på ved, och tända dem på exakt rätt tid så kommer vi nog ta lite betalt av de arrangemang som vill använda dem. Samtidigt vill man ju inte att det skall kosta för mycket så de inte blir använda. Antar att runt 500 kr är rimlig hyreskostnad.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-12-19 Julbord Holmen
Julbord med Holmens skogsentreprenörer

Under december har vi haft några företags-julbord. Ett sällskap på 110-120 personer är kanske lite extra spännande för oss eftersom det är mycket mer än vi är vana vid.

Holmen brukar samla sina entreprenörer till julbord och passa på att gå igenom året som varit och hur utsikterna ser ut inför det kommande året. Eftersom entreprenörerna är egna företagare är det viktigt både ur det verksamhetsmässiga och sociala perspektivet.

Holmen är också vår egen skogsförvaltare sedan dryga 20 år, och under hösten 2011 har de också utfört en avverkning här på gården. Därutöver även röjning av 4 olika skogsskiften. Per Kvarnerud som är virkesköpare för Holmen i Flensregionen var givetvis med på julbordet, liksom flera andra virkesköpare.

Vi har inte julbord i den vanliga bemärkelsen, utan endast som ett grupp-arrangemang för företag, gärna kombinerat med lite julkonferens.

Som tur är har vi haft flera lite lugnare veckor där vi kunnat laga egen julmat till julbordet. Det är inte gjort i en handvändning för ett så pass stort julbord. Vi undrar hur de ställen som har 120 personer om dagen lyckas få ihop det, kan de verkligen laga all mat själva, eller tvingas de använda färdigvaror.

Men allt gick bra kändes det som. Utan den nya stora konferenslokalen i Gula paviljongen hade det dock inte varit möjligt. På detta sätt kunde de använda tre olika lokaler där respektive lokal kunde förberedas för sitt ändamål.

Och nu har vi julmat i drivor, lagom till jul har vi tröttnat rejält på allt vad julmat heter. För vår egen del funderar vi på ett alternativt julbord med skaldjur eller något annat spännande, eftersom vi nu under flera veckor fått äta julbordsrester.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-10-12 Slottsliv
Slottsliv med Peder Lamm

Vi har varit med i TV-programmet Slottsliv med Peder Lamm. Det väckte mycket större uppståndelse än vi hade kunnat drömma om. Det känns egentligen inte riktigt som vår grej att vara så här officiella. Första säsongen av programmet som gick 2010 var vi lite skeptiska. Men när de frågade igen i våras kunde vi kolla på förra säsongens program på TV8 Play, och det verkade rumsrent.

Eftersom vi inte själva har TV8 så kollade vi upp hur många tittare de hade, och eftersom det inte verkade vara så jättemånga tänkte vi att det kanske kunde slinka igenom utan alltför mycket uppståndelse. Programmet verkade ha mer fokus på stället än på oss som personer, vilket också kändes bra.

Men herregud vilken uppståndelse det blev, det känns som att nästan alla runt oss har sett programmet, folk har t.om spelat in det. Och till råga på allt så skulle lokaltidningen Eskilstuna-kuriren göra ett litet reportage inför sändningen. Vi funderade på om det var lämpligt, men tänkte att en liten notis i tidningen kan väl inte göra så mycket skada. Och så när vi fick syn på inslaget i tidningen så hade dom blåst upp det på hela förstasidan, visserligen bara i Flens-upplagan, men ändå. Det kändes som om man ville gå under jorden.

Många tror att det är bra marknadsföring för vår verksamhet, men vi är skeptiska till det. Det känns inte som att någon skulle ta upp telefonen och boka in en konferens eller kick-off bara för att de sett ett TV-inslag. Hade man haft Hotellverksamhet eller weekendpaket kanske det skulle vara viss reklam. Vad vi däremot tror att det bidrar till är allmännkännedom om stället. Många i den äldre generationen känner till Rockelstad, men bland yngre är det inte så välkänt.

Jag fick en DVD tillsänd mig av Eric och Heli von Rosen, och nu har hela familjen sett inslaget. Det känns som de som redigerat programmet har varit vänliga mot oss, och att vi inte framstår i allför dålig dager. Det var förövrigt ett väldigt trevligt och ödmjukt filmteam som var här nästan en hel vecka i maj och gjorde inslaget.

Fokus är väldigt mycket på själva slottet, antagligen för att det är där tittarvärdet ligger. Men vi själva har ju mycket mer fokus på gården och dess verksamheter, slottet är för oss mer ett show-off monument som vi inte tillbringar alltför mycket tid i på dagarna. Men man får väl ta programmet för var det är.

Om någon vill titta på inslaget finns det på TV8 Play, avsnitt 3

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-08-31 Koka kräftor
Kräftorna kokas på bryggan

Idag körde vi stort kräftkok. Med den nya 100 liters grytan och en tysk gas-brännare som vi importerat själva klarar vi nu att koka rejält med kräftor. En avd. på Finansdepartementet var här på konferens och fiskade upp kräftorna, och tanken var först att de skulle haft kräftor till middag. Men efter diverse turer så ändrade de sig. Så nu har vi mer kräftor än vi behöver.

Vi fyller frysarna och hoppas att kräftorna går åt framöver. Eftersom det verkar finnas obegränsat med kräftor i sjön så orkar vi endast fiska på den absolut närmaste delen av stranden. Skulle man vilja finns några kilometer strandlinje till att fiska på. Möjligt att det skulle gå att fiska kräftor kommersiellt, men det blir svårt att få tid till det.

Det krävdes dock en del research att hitta stor-grytan med tappkran, och det fanns inga tillräckligt kraftiga gas-brännare att få tag på i Sverige, till slut hittade vi en 14KW brännare i tyskland som vi importerade. Att få igång kokeriet har krävt några turer. först felaktig regulatorstandard, tyskarna kör på 50 millibar och svenskarna på 30. Så först fick vi inget drag alls i brännaren. En adapter införskaffades. Sen gick röret på termoventilen sönder.

Men nu funkar det. Dock har vi märkt att vi måste ha plywoodskivor runt brännare och kastrull för att inte värmen skall blåsa bort. Sen är det inte lika effektivt som de teoretiska beräkningarna sa. 40 liter vatten tar en dryg timme att koka upp.

Grejen med kräftkok är att man måste ha mycket vatten, för att inte temperaturen skall sjunka för mycket när man häller ner kräftorna. Destå mer vatten, destå mer kräftor kan man lägga i på en gång.

Det är verkligen perfekt att vara ner på bryggan och koka, tillgången till vatten är värdefull. Sumpen kan inhysa kräftorna några dagar om man inte hinner koka direkt. Synd bara att det är slut på dill i alla affärer runt om (det var vi som köpte slut den).

Så nu kan vi både erbjuda kräftfiske, kräftkok och kräftskiva för den som skulle vilja. Vill man äta sina egna kräftor får några ur gänget komma ner dan innan och fiska. Annars kan vi förfiska och därmed funkar kräftor även som en aktivitet på endygnskonferenser. Men mest blir det nog kräftfiska för släkt och vänner antar jag.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-08-08 Skörden
Tröskning på stora skiftet

Skörden är nu i full gång, tidigare än vanligt. Nu tröskas vårt KRAV-odlade Vete på gårdens största fält kallat Stora skiftet (ca 29 Hektar). Men det blir inte riktigt så bra som vi hade hoppats.

Försommaren var alldeles för torr, vilket har gjort vetekärnorna för små. En del låglänta partier har utvintrat, dvs frost och fukt har gjort att det vetet dött, och där växer det endast blommor, eller surkullor som det heter på bondespråk.

I år har vi odlat Höstvete, Havre och vårkorn. Höstvete är basen i odlingen då det största ekonomiska värdet finns där. Odlingen är Krav-certifierad, vilket gör att vi inte kan spruta ogräsmedel eller lägga på konstgödsel.

Att vara ekologisk eller biodynamisk innebär att man får lägre skördar (ca 50 - 80%) av normala skördar, vilket för oss innebär ca 2,5 - 4 ton vete per hektar istället för runt 5 som är normalt i våra trakter.

I gengäld får vi lite mer betalt för vårt vete, förra året ca 3,30 kr/kg istället för 2,20 eller vad de konventionella odlarna nu fick.

Odlingen av spannmål går ofta inte ihop sig, då vi lejer in för en del moment i odlingen. Våra direkta kostnader för odling är ofta högre än vad vi får för skörden. Så varför odlar vi kan man fråga sig. Jo för att vi får EU-bidrag, och för att att det finns en förhoppning om att spannmålspriset en dag skall gå upp, och att det då är bra att ha åkrarna i bruk.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-04-26 Segwaybröllop
Bröllop på segway

I lördags kom bruden och brudgummen inåkande på segway från kyrkan. Ett roligt alternativ som gav upphov till mycket skratt från bröllopsgästerna.

Okej, vi fuskade lite, de åkte annan transport från kyrkan till gårdsverkstan där vi i körde en crashcourse i segway-körning med bröllopsklänning. Det var lite marigt, men det gick faktiskt bra att stoppa in klänningen mellan fötterna så den inte skulle släpa i marken och bli smutsig.

Under stort jubel kom de sedan inåkande genom stora portalen och gjorde ett ärevarv runt slottsplanen innan de steg av och fick sin champagne. Storartad entré kan man lungt säga.

Segway maskinerna ingår i vår aktivitetsutrustning vid t.ex. konferenser, och här har vi ett nytt roligt användningsområde.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-03-03 Matlagningsaktivitet
Matlagningsaktitet med Volvo
Igår körde Maria matlagningsaktivtet med grabbarna från Volvo. 3 olika stationer för de olika rätterna. Matlagningsaktivtet har vi haft många gångar, men detta är första gången sedan husmor Maria började hos oss.

Maria har under vintern strukturerat om köken i Östra flygeln med nya bänkar, skåp och allmän ordning. De nya höga bänkarna lämpar sig mycket bra för matlagningsaktivitet, precis som vi trodde.

Det lagades förrätt (såg inte den), samt Älg-djärpar till huvudrätt och en smaskig efterätt. I går fick de hjort, men slapp laga själva. Några av deltagarna kom från Frankrike och Usa/Kanada, och då är det perfekt med svensk skogsmat.

Och bilderna som togs av deltagarna själva fördes över via Bluetooth till Fredriks telefon, och det funkade.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-01-20 Qigong
Qigong i Brygghuset
Nu har vi provat en ny aktivitet nämligen Qigong. Brygghuset fick bli en lämplig lokal eftersom vintern håller sitt grepp. De var ca 15 personer som under ledning av Anneli Ehrling fick prova på Qigong under ca 30 minuter

Det verkar ha fungerat bra med lite avslappnande prat-musik och långsamma rörelser i strumlästen på ett varmt klinkergolv. Teddy hade dragit på värmen lite mycket, det var 28 grader när Anneli kom ner, men det var enkelt ordnat med korsdrag.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-01-13 Takskottning
Skottning av slottstak
Ja, nu var det dags igen. Snömängderna på slottstaket har växt. Konstruktionen på mittendelen av slottstaket är lite dum. All snö från övre delen av säteritaket åker ner på undre delen av taket och fastnar mot diverse vikeltak, ornament och överstycken. Resultatet är att nästan ingen snö kan glida hela vägen ner till marken.

Förra året var extrem då fick vi skotta taket 4 gånger med skylift. Nu var Peter och Fredrik uppe igen och skottade manuellt, vi passade på när det var nollgradigt.

På bilden syns också att vi förra året låtit måla om fönstrena på säteritaket. Äkta linoljefärger gjorda av fönstermålaren Anders i Mellösa. Om man inte tar sånna små projekt hela tiden så åker man på jätterenoveringar senare istället.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2010-11-26 Julkransar
Julkransar i verkstaden
Maria och Anna binder julkransar i verkstaden. Vi hittade inte de gamla kransarna så det blev till att börja om från scratch med att bygga en bas för riset av böjliga pinnar. Granris hämtas förstås från skogen, och så lite mossa på det.

Gårdsverkstaden är förstås det lämpligaste stället när man skall bygga och fixa, här finns verktyg och annat. Bygghandeln på övervåningen är bra att ha när man behöver ståltråd och annat smått och gott.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2011-11-10 Takstolar 20 meter
Takstolar på 20 meter
Idag gick transporten med 20 meter långa takstolar från ett rivningshus i Farsta utanför Stockholm till Rockelstad. På bilden syns lastning av takstolar med Kranbil på en lastbil från Loffes specialtransporter.

De begagnade takstolarna är tänkta att användas för att bygga en hall vid vår verkstad och bygghandel samt ett nytt flislager. De 11 takstolarna mäter 20,3 meter och är 60 centimeter höga. Kranbilen vägde in dem på 1350 kg/st, och de kostade 6300 kr/st + moms exl. transport.

Detta sätt att bygga takstolar kallas fackverkskonstruktion, och det som är lite unikt med dessa är att de är helt raka, dvs som en rak balk. Ja och kanske man har blivit idiotförklarad mer än en gång för att ge sig in i ett sånt här projekt. Men vem vet, i slutändan kanske det blir en mycket bra och framförallt billig lösning jämfört med att bygga standardhallar.

Så nu är det bara fortsätta leta på blocket efter begagnade stålbalkar och annat material som kan användas till stolapar. Ingen panik, projektet kommer säkert ta flera år att färdigställa.

Frakten gick i alla fall bra, även om vi var lite oroliga, tänk om bilen kört i diket nu när det nästan var snöstorm och snömod ute. Hade fraktfirman försäkring kunde man ju också undra. Men allt gick bra och takstolarna lastades av med vår vanliga traktorlastare. Men var skall vi ställa dem fram tills bygget skall starta kan man ju undra.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2010-10-20 Ny husmor
Ny husmor på Rockelstad
Efter närmare 15 år tillsammans har vår vän, grannbonde och tillförordnad husmor slutat. Tina som hon kallas är mycket välbekant för många av våra stamkunder.

Det har inte varit helt lätt för oss andra att fylla den stora roll som Tina tagit. Lite plötsligt avslut blev det också då hon bestämde sig att satsa på andra värden i livet mitt under brinnande högsäsong.

Stort tack till Emili och Klas (två av gårdens invånare, medhjälpare och egenföretagare) som lotsat oss igenom ett större antal måltider än vi någonsin tidigare hanterat under höstsäsongen. Att lyckas hålla Tinas ambitioner med hembakt bröd, och smaskiga måltider har säkert inte alltid varit lätt. Anna (von Post) fick ta över bakandet till för- och eftermiddagsfikor, vilket under vissa tider var ett heltidsjobb.

Nu har vi tagit ett för oss enormt steg och anställt en tjej som husmor på heltid. Beslutet har inte varit lätt då vår verksamhet inte är så omfattande (vi tar endast emot grupper, och har ej någon fast restaurang). Tina jobbade som egenföretagare och ryckte in de tider på året som vi hade arrangemang.

Maria Strömberg heter vår nya husmor som börjar i slutet av oktober. Hon kommer närmast från Lager 157 i Hälleforsnäs, och arbetade dessförinnan som husmor på olika ställen. Men en livsmedelsinriktning på sin utbildning blir en av hennes första jobb att få våra kök i ordning. Vi hälsar henne hjärtligt välkommen och hoppas på ett långt samarbete.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2010-08-06 Gula huset
Ombyggnaden av gula huset
Många undrar hur det går med ombyggnaden av gula huset, så här kommer en liten uppdatering. Detta hus har tidigare inrymt ett flertal funktioner, gårdsverkstad, kontor och lager på nedervåningen och en bostad på övervåningen.

Fast om man skall gå tillbaka ännu längre var här stall och vagnslider, huset byggdes troligen i början av förra seklet. För knappt ett år sedan inledde vi ombyggnad och renovering av huset, där det huvudsakliga målet var att skapa en större konferenslokal.

Endast konferensverksamhet går dock ej att leva på när man ligger en bit från Stockholm, så givetvis skall huset och framförallt den nya lokalen gå att använda för andra ändamål, t.ex. middagslokal, danslokal etc.

Det sista vi gjorde före semestern var att gjuta betonggolv (med värme) i den stora lokalen som blir på ca 95 kvadratmeter. Till andra helgen i aug så skall lokalen användas av ett 15-manna band som skall spela musik, trots att lokalen är långt ifrån färdig.

Det är hopplöst att försöka sig på gissningar när ombyggnaden är klar. Eftersom det är ett ganska stort tryck på att tillhandahålla en större lokal kommer vi när så är möjligt upplåta lokalen trots sitt ofärdiga skick.

På bilden syns fasaden mot norr, vilket kommer bli husets framsida. Entre på mitten, stora lokalen till höger och kafferum samt två sovrum till vänster. Ytterligare några sovrum på övervåningen sedan tidigare.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2010-04-19 Pannstopp
Stopp i flispannan
Pannanläggningen stannade mitt under ett stort arrangemang, Vi fick ösa in flis manuellt under ett antal timmar samtidigt som vi försökte lokalisera felet. Pannanläggningen är nu inne på det fjärde året, och har funkat nästan klockrent denna vinter, så det var väl dags att nånting hände.

Till slut lyckades vi hitta felet, det var infästningspolerna till en elmotor som hade brunnit upp. Elektrikern kom hit strax efter vi funnit felet, och det tog bara någon timme att reparera. Vi öste och öste in flis manuellt under tiden för att pannan skulle komma upp i temperatur så snabbt som möjligt.

Eftersom varmvattnet i vissa av husen kommer från pannanläggningen är det viktigt att pannan är igång. Som tur var verkade det inte ha varit någon av gästerna som drabbats av stoppet. På bilden Peter som skottar in flis och utanför bild Fredrik som öppnar och stänger luckan.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2010-03-03 Reportage Tidningen S
Reportage tidningen S (tidigare Queen)
Igår var tidningen S (tidigare tidningen Queen) här och fotade lite som en del av reportageserien om slott som folk bor i (och inte bara är museum eller konferensanläggning).

Antar att det framförallt var själva slottet med inredning och faktumet att det till en del är en bostad som är det intressanta, men våra 3 barn samt Anna och jag fick också vara med på några bilder, fastän vi inte är några kändisar (skönt).

Två tjejer kom hit och tog bilder samt intervjuade en del. Som jag förstått det efter att Anna åkt och köpt ett nummer av tidingen S så är tanken att det skall vara lite mer djuplodande reportage, vilket verkar vettigt eftersom de skvallerblaskor man bara läser hos tandläkaren och frisören är ganska ytliga.

Kanske kom de hit eftersom deras nya redaktör (Amelia) var här för något år sedan i samband med en inspelning av en TV-serie, och kanske hade sett att det är en ganska fin miljö i slottet, eller så hade de bara råkat hitta hemsidan.

Vi trodde att det bara skulle ta någon timme, men det tog nästan hela dagen. Tjejerna hade en engelsk chaufför som fick sitta och jobba med sin laptop i hallen så länge.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2010-02-28 Monster-raka snöröjer Ridhus
Snöröjning med Monster raka
Desperationen sätter in och man vet inte vad man skall göra för att undvika att taken rasar. Det gäller att prioritera och värdera vilka tak och vilka ställen man tror är svagast kontra vilka snölaster som ligger på olika ställen.

Redan tidigare hade vi för hand snöröjt övergången mellan ridhus och stalldel, men ridhuset med ca 22 meters spännvidd kan vara i farosonen, och vi hade meddelat Anja och Carl som hyr stallanläggningen att folk ej fick vistas i ridhuset.

Eftersom försäkringen kanske inte gäller om man inte snörökt så blev det än mer akut att göra något åt ridhuset. Och att skotta sånna jätteytor för hand är ogörligt, snöslunga på taket är heller inte något alternativ eftersom taklutningen är för hög, samt att taket är tunnt och halt.

Så det blev till att vara kreativ. Vi tog säcklyftaren till traktorn och byggde en 14 meter lång raka/skrapa av trä. Efter första försöket så gick en av reglarna av pga en kvist som satt fel. Vi bytte regeln och provade igen, den här gången höll rakan för att skrapa av halva taket, sedan råkade vi antagligen böja av den då vi tiltade lastaren för mycket. Sen gav vi upp, halva taket var nu i alla fall röjt. Nu väntar vi på våren istället.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2010-02-09 Slottstaket snöröjt
Snöröjning på slottstaket
Vissa delar av slottstaket, framförallt bakom thorn-uret (klockan) från år 1901 är det lite känsligt för stora snömängder. Snön åker ner från den övre delen av säteritaket, och fastnar på lilla nocken bakom klockan.

Tyvärr skulle familjen åka till Idre och åka skidor, men våra två "gubbar" Teddy och Peter samt en kille från granngården Uddberga fick röja taket med vår Skylift och egenhändigt byggda skrapor. Lite dramatiskt blev det när liften inte ville åka ner med sin motor, och de blev tvugna att klättra över taket och in på vinden. Men det verkar ju ha funkat i alla fall, och dagen efter kom det mer snö, så det var tur att vi hann klart.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2010-01-27 Bygghandel införskaffad
Mariefreds byggmaterial konkursbo
Under december köpte vi konkursboet av Mariefreds byggmaterial. Fram till nu har vi ägnat mycket tid åt att köra hem en stor mängd byggmaterial och utrustning. Konkursförvaltaren hade gett oss fram till januari månads utgång att tömma bygghandeln, äntligen är det klart !

Vi har kört med bilsläp och traktorsläp när det varit möjligt i 1,5 månads tid. Det var egentligen min far som fick se en liten annons i Eskilstunakuriren om att Mariefreds byggmaterial hade gått i kk. Vi lämnade sedan ett anbud på merparten av konkursboet.

En av de mest spännande sakerna var 60 st rullfack för virke, som vi var tvungna att montera ner själva, 2400 bultar senare så har vi fått hem grejorna. man ser en del av dessa på bilden ovan.

Ja, och varför köper man ett sånt här konkursbo kan vän av ordning fråga sig. Jo vi tänkte att eftersom vi ändå har en hel del byggnader och utrymmen här på gården så skulle en bygghandel kunna vara en bra användning av dessa. Och det måste säkert vara fler än vi som behöver byggmaterial till rimliga priser häromkring. Förhoppningsvis ger det oss även möjlighet att snabbare, enklare och billigare genomföra förbättringar i vår konferens och uthyrningsverksamhet. Eftersom vi också har några anställda här på plats blir steget till någon form av butik inte alltför stort (hoppas vi).

Just nu är det en "mess" med alla grejorna huller om buller. Men till våren hoppas vi att vi kommit iordning, och förhoppningsvis kan börja sälja lite varor frammåt april-maj.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-10-29 Nästan helt tomt
Från att ha varit väldigt hektiskt med konferenser och bröllop är det nu helt tomt, i alla fall i veckorna. Lustigt hur det kan slå, men det är klart att aug och sep är roligare väder för att åka ut på landet.

Då får vi passa på och göra andra saker. Framförallt har vi lagt mycket tid på den Bygghandel vi håller på och sätter upp på gården, och även den nya stora konferenslokalen som håller på och iordningställs i den tidigare gårdsverkstaden. En riktigt stor konferenslokal är det som vi saknat mest, dels för att kunna ta emot större sällskap, men också mycket för att kunna hantera tillfällen då ett gäng kommer innan ett annat gäng åker. Idag har vi fått använda den gamla slottsmatsalen flera gånger som konferenslokal, vilket inte är optimalt.

Så för oss är det ganska bra att det ibland är mycket och ibland lite företagsarrangemang, men lite mer än i stort sett ingenting hade varit trevligt, så om nu någon läser detta kan det vara bra att veta att det finns väldigt mycket lediga datum framöver.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-09-18 Fullt upp
Augusti och september i år har varit den mest hektiska tiden sedan vi tog över för ca 5 år sedan. I våras var det lite mindre företagsarrangemang än tidigare, antagligen en konjunktureffekt, men sedan blev det lite botten-ur effekt där vi nästan haft svårt att hinna med under början av hösten. Högsäsongen för kick-off och företagsarrangemang brukar vara andra halvan av aug och första halvan av september, det är precis samtidigt som högsäsong för bröllop och spannmålsskörden i lantbruket. Med 3 barn är det lite knivigt att få allt att gå ihop.

Jag vet inte om vi nämt det här på vår lilla blogg tidigare, men vi håller på och skapar en gårds-bygghandel också, tanken var att öppna denna ganska snart, men det har inte hunnits med. Framöver ser det betydligt lugnare ut, så förhoppningsvis hinner vi jobba lite på bygghandeln, och efter alla arrangemang har vi också lite bättre ekonomi att försöka bygga upp en bas med produkter både till bygghandeln och till vårt nästa renoveringsprojekt, vilket är ombyggnad av den f.d gårdsverkstan till en riktigt stor konferens/samlingslokal, men det får jag återkomma om.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-07-23 Flisförrådet fyllt
Flisförrådet fyllt
Igår och idag har flistuggen varit här och flisat ca 750 m3 som vi lagt in i förrådet. Vi tror att det kommer räcka till någon gång i mars 2010, beroende på hur duktiga vi kommer vara i vinter med att sota pannan. Gissningsvis motsvarar detta ett energivärde av ca 65 kubikmeter olja.

Så nu är det bara att börja samla pinnar inför nästa sommars flisning, men vi har ju hela vintern på oss.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-05-12 En dotter kom idag
Idag föddes vår dotter och 3:e barn
Idag 12:e maj fick vi vårt tredje barn, en dotter som troligen skall heta Julia. Efter nästan en veckas färder fram och tillbaka till sjukhus (först Karolinska och sedan Nyköpings Lasarett) så föddes hon idag 15:35, Samtidigt som vi hade en jättestor dagkonferens med ca 60 deltagare här på gården. Med ordenlig backup av Teddy, Tina och min bror Mauritz så verkar det ha fungerat bra trots vår frånvaro.

Hon vägde 3600g och var 51cm lång, och föddes lite tidigare än beräknat. Ruljansen i hemmet och fram och tillbaka till dagis sköttes fint av Annas föräldrar och vår barnflicka Julianna.

Nu skall jag tillbaka till Anna, bebisen och Lasarettet i Nyköping för en tredje övernattning och inte minst färdiglagad mat.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-04-29 Nya sängfronter
Nya sängfronter i Gästrumsflygelns blå rum
Äntligen blev Anna klar med projektet att sy nya fronter till sängen i blå rummet. Steg för steg försöker vi gå igenom de olika rummen och fräscha till olika saker. Gästrumsflygeln har genomgått en hel del förändringar nu i vår. Dessa sängfronter var (som det brukar vara) mycket mer jobb än vad vi trodde. För något år sedan köpte vi på oss massa tyg när tygaffären i Stjärnhov skulle lägga ner, en hel del av detta har vi faktiskt fått användning för.

Och så vill hon även byta ut mitt fina lapptäcksöverkast för att det inte räcker över kanten, det var inte ett billigt överkast, men kanske kan det passa någon annan stans. men sängramen är lite luggsliten, det är dock en balansgång, för oss är det ett villkor att möblerna är gamla (vi har ikea förbud vad det gäller möbler), och då skall inte allt vara helt perfekt skick.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-04-17 Vimpeln
Laga flaggstångens vimpel med skylift
Bra att ha skylift på gården, när flaggstångssnöret hade råkat släppa var det bara att köra fram med saxliften och åka upp längst upp i flaggstången och dra ner snöret igen.

Vi har i dagsläget 2 st skyliftar för att kunna sköta gårdens verksamhet, en saxlift på ca 14 meters plattformshöjd, perfekt för byggen och reparationer som att t.ex. byta lysrör i stora hallar. Förutom denna har vi en bomlift på 20 meter som når längst upp i tornspirorna på slottets runda torn, eller upp i skortstenar för sotning etc.


Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-03-19 Ledningsgruppsmöte
Igår och idag hade vi besök av bl.a kontorschefer från ett företag inom lantbruksområdet. Kocken Tina fixade matlagningsaktivitet med Tapas igår, vilket verkar ha funkat bra, förutom att recepten till vissa rätter hade råkat lämnats hemma, men hon hade ändå recepten i huvudet, så det ordnades snabbt.

Det är ganska kul faktiskt att denna tid på året och inte minst i rådande konjunktur. Att ett förhållandevis litet konferenställe som Rockelstad mitt ute i den totala ödemarken har en hel del arrangemang även denna tid på året. Det här är ju annars vår absoluta lågsäsong, mellan sportlov och påsklov. Men eftersom det nästan uteslutande är återkommande företag så antar jag att det inte beror på annonsering.

Egentligen borde man skriva lite om alla de renoveringsprojekt som pågår just nu, bord, byråer som målas om, sängar som renoveras, nya tyger, gardiner etc. Men jag tror vi får vänta lite tills det finns snygga bilder att lägga in. En av våra informella mål i vår är att få ihop fler sängar i de befintliga rummen, tanken är att de större sovrummen skall ha en dubbelsäng för par, och även en enkelsäng, så att de kan användas som dubbelrum även för företagsgrupper. Vi letar för fullt på blocket och på auktioner för att hitta gamla fina sängramar. För ett par veckor sedan hittade vi en dubbelsäng på blocket, så det blev till att åka 65 mil för att hämta den, sängen skall placeras i Gotiska rummet, och när rummet är klart kommer garanterat en fin bild publiceras här.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-03-17 Styrelsemöte
Databolag på styrelsemöte här idag. Innan kick-off säsongen startar i maj så verkar denna tid på året vara perfekt för styrelse och ledningsgruppsmöten. Eftersom det inte är så mycket arrangemang inbokade går det att sätta ihop trevliga och mycket privata arrangemang på kort varsel. Det borde man nog lägga upp som ett mer paketerat erbjudande här på hemsidan faktiskt, annars är det ju bara de som varit här förut som inser våra lite unika möjligheter till detta.

Igår blev det efter konfererandet en trevlig stund framför brasan i stora hallen, och middag i slottet. Idag körde vi även lite lerduveskytte för att få frisk luft och ett break i arbetet. Det var aningen kallt och blåsigt, och en av lerduvekastarna krånglade, men det blev ganska mycket skjutet i alla fall.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-03-05 Skogsvagn
Avlastning av timmer med skogsvagn
Premiärtur för nya skogsvagnen, här avlastning av timmer för nästa års flisbehov. I höstas köpte vi en skogsvagn modell Farma 8,5 ton med 5,3 meters kran samt 50m vinsch Först nu har vi fått tillfälle att använda den ordentligt då det gallrats lite i kärrmarkerna. Eftersom det är så pass tjock is gäller det att passa på att komma ut på ställen som annars inte är tillgängliga. En bekant (Jonas) har varit ute och kört lite med sin skördare, och då blir det mycket att ta reda på. Givetvis körde han fast, men vi fick upp honom med gamla lyftkransvajrar och grävmaskinen.

Vi räknar med att vi på ett år gör av med ca 800 kubikmeter flis till vår värmecentral (litet fjärrvärmeverk). Det är att jämföra med ca 65-70 kubikmeter olja. Och då har vi pannan avstängd sommartid. Skall man vara miljövänlig så är träflis ett bra och framförallt billigt alternativ.

För att kunna få en hygglig ekonomi i det så gäller det dock att kunna stå för en del av arbetet själv, och då är just transporten (skotning) det som är enklast. Själva uppflisningen kommer vi troligen inte ge oss på själva, en bra maskin för att kunna göra träflis ligger på närmare 5 MKR.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-02-24 Spannmålsutlastning
Utlastning av Spannmål Höstvete Idag gick 5:e lastbilslasset höstvete, ca 175 ton borde vara iväg. Peter och jag kämpade med att manuellt tömma de sista tonnen ur de 3 silos som inte har koner nedtill, dvs att man manuellt får ösa ut bottenskrapet med skyffel och sopborste (tuuuungt jobb).

Nu är det bara en skvätt vete kvar, och sedan kanske 40 ton havre. Havren blev dålig i år (mycket låg skörd) pga av först torka och sedan regn hela aug och delar av sep. Men vetet gav en rejäl skörd. Den spannmål vi odlar är kravcertifierad, dvs att vi inte får spruta mot ogräs och inte får lägga på konstgödsel. Det anses normalt ge 30-40 procent lägre skörd, men har man tur så ger det bara 15-20 procent lägre skörd än konventionell odling.

Vi hade gärna odlat mer, men vi har tyvärr inte tillräcklig lagringskapacitet i spannmålssilona. Efter att den gamla ladugården brann 1993 så var vi tvugna att kapa av silona ett antal meter i överkant då de var så brandskadade. Planen är väl att bygga en ny stor tornsilo. Om/när vi gör det så ger det förutom en ökad lagringskapacitet även möjlighet att skapa en fyraårig växtföljd, vilket också kan bidra till ökad skörd. Idag har vi en växtföljd som är Höstvete, Havre (vårsådd), och sedan träda. Trädad sås ofta in med någon form av gröda (t.ex. klöver) som kan suga upp näringsämnet kväve från luften/solen. Detta kallas gröngödsling och är nästan ett måste om man odlar ekologiskt.


Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-02-10 Antikprylar
Tillbaka efter en vecka i fjällen. Teddy har lackat ett av borden i Grevens rum, och håller nu på med fönsterbänkarna i östra flygelns kök. Vi hade ett arrangemang i helgen trots att endast den äldre generationen var hemma, men det verkar som det gått bra. Och idag var det service av ena bilen i Katrineholm, vad skall man göra under 6 timmars väntan i denna stad, gå i affärer förstås, och framförallt då antikaffärer. Några timmar spenderades på Möbelmagasinet där bla en fin spegel med spegelbord inköptes. Det är alltid brist på stora helkroppsspeglar. En del andra roliga saker hittades också, liten vintunna till vår gamla vinkällare, en fin metalllampa i jugendstil som är tänkt till gotiska rummet när den fixats iordning.

Sen ett besök på jysk bäddlager som resulterade i 3 st jättepåsar med kuddar och täcken samt nya gardiner till tauberummet. Sedan också ett av de vanliga besöken på Överskottsbolaget som alltid brukar kosta 3000 när man är där av någon konstig anledning.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-02-07 Nya verkstan
Isolering av taket på nya verkstan Isoleringen av nya verkstadsbyggnaden går mot sitt slut. En lastbil + släp med isolering är förbrukad. Senaste delen av projektet har varit att spruta lösull på vinden som är ca 220 m2 till ytan. För detta ändamål köpte vi en begagnad lösullsmaskin på blocket som vi sedan planerar hyra ut tillsammans med andra byggmaskiner vi samlat på oss. Men elmotorn på maskinen snurrade med fel vartal, och en massa andra problem. Nu äntligen har vi fått ordning på maskinen.

Nya verkstadsbyggnaden inryms i en takförsedd f.d. plansilo, dvs där det tidigare varit foder åt korna på 80 och början av 90-talet. Eftersom det var ca 5 meter i takhöjd så blir det 2 plan i ganska stor del av byggnaden. Där blir förutom en verkstadsdel även lite kontor och en gårdsbygghandel. Mer om detta kommer senare här.

Här ser man en bild av taket som håller på att isoleras, egenkonstruerade takbjälkar i trä och plywood.


Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-01-26 Helgkonferens
Fredag till lördag hade vi konferens med ett stort försäkringsbolag, ca 40 personer är en stor konferens för oss, även om vi på helgerna rätt ofta har haft många fler. Men privata fester är annorlunda än företagsupplägg. Inte nödvändigtvis mindre jobb med fester, men företagsupplägg är intensivare kan man säga.

Men det kändes som att det gick bra. Lite trist väder med tö dock. Men å andra sidan gick det inte åt mer än ca 10 kubikmeter flis i värmesystemet (motsvarar ca 1,2 kubik eldningsolja) att få hela anläggningen varm.

Så nu är det lungt några dagar, och vi behöver inte stressa med att få husen iordning tills nästa arrangemang. Den här tiden på året är annars ganska lugn, och brukar vara den tid på året vi fokuserar på underhåll och byggnation. Men dom säger ju att det är lågkonjunktur nu så man får väl ta det lite försiktigt för säkerhets skull.

Men November förra året blev en av de bästa månaderna nånsin omsättningsmässigt, och de var ju lågkonjunktur då också, så det är svårt att veta hur det slår. Nu är vi i alla fall genomförkylda i familjen så några dagars återhämtning är på sin plats.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-01-20 Golvet lackat
Nylackat golv i Lilla jaktflygeln Äntligen har golvet i hela lilla jaktflygeln blivit lackat. Huset byggdes om från snickarbod till bostadshus 1988.

Det var kanske den första ombyggnaden av herrgårdsanläggningen som vi gjorde i syfte att kunna bedriva uthyrningsverksamhet på korttidsbasis. Denna uthyrningsverksamhet blev sedan under början av 1990 till konferenser. Och senare uppdelning på fler olika typer av arrangemang.

Med ca 20 år på nacken och egentligen inte ett speciellt högkvalitativt golv (typ tarkett) så var det verkligen dags att få det lackat, INNAN det blev nedslitet så mycket att man var tvungen att byta det.

Det var inte så lätt för Teddy att flytta alla möblerna. Sängen var vi tvungna att hissa upp i taket (se bild)


Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-01-15 Nätverksfunderingar
Det är många system som skall fungera på ett sånt här ställe, och många som krånglar hela tiden för den delen också. Det nya fjärrvärmesystemet, vilket är den största investeringen de senaste åren innebär att vi har 13 byggnader sammanbundna till en central panna. I samband med detta så byggde vi också ett optiskt fibernät för data till alla husen. Sedan fortsatte vi med att bygga Gigabit nätverk inne i husen för ca 1,5 år sedan, men det blev inte helt klart så nu när det är ganska lungt tänkte jag att vi skall försöka bygga vidare lite på nätverken inne i husen. Så att alla rum har egna fasta nätverksuttag.

Sen, eller kanske innan nätverket är helt klart (för det funkar ju redan på en hel del ställen) då kommer de stora frågorna. Vad skall vi använda ett supersnabbt fast datanätverk till. Och det är ju här de stora frågorna (och kanske kostnaderna) kommer. Förutom Internetuppkoppling som redan finns, så funderar vi på IP-telefoni, vår brandvägg är redan förberedd för det. Jag har surfat runt lite efter IP-TV system för typ Hotell, för att slippa det enorma krånglet med Digitalboxar och 3 fjärrkontroller på de ställen det finns TV. Sen kommer en av de roliga sakerna. Temperaturmätning i husen och rummen. Det finns termometrar för datanätverk men det gäller ju att kunna ha ett bra system och t.ex. visa upp temperaturerna överallt på t.ex. ett intranät. Och så kommer vi förstås till Kameraövervakning, vilket är bra på en del ställen. Och varför inte ett interntelefonsystem (Interkom) så man kan anropa Tina när hon är i köket, Teddy i sitt fikarum, Frugan hemma etc. Men nu sa Anna (frugan) att det behövdes en sterio med musik i köket

Men CD skivor är ju Passé. Kanske man kan ha en liten laptop och koppla till en liten hemsterio. Men vaddå vi har ju redan en liten NAS-server (nätverkslagring) med lite MP3 musik på (mest barnsånger dock) Tänk om man kunde få ett system som inte behöver någon dator eller hemsterio, men ändå kan hämta låtarna från NAS-servern via nätverket, och som man också kunde lyssna på radio med (internetradio). Det verkar ju kanon, skulle man ju kunna ha i många hus. Så efter några timmars surfande hittade jag en Logitech Squeeze Box. Vilket ser ut som en liten hemsterio med högtalare, men som man bara pluggar in en nätverkskontakt på baksidan. Sedan rattar man in sin dator/NAS för MP3-låtar eller en av flera tusen internetradiokanaler. Fine, vi testar och beställer en sån, så får vi se. Klockradio hade den också. Om det funkar kanske man kunde ha sånna i gästrummen på slottet. Men vi får se om det funkar, den kommer förhoppningsvis inom några dagar...

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan
2009-01-12 Hemsideuppdateringen
Arbetet med att uppdatera hemsidan har pågått sedan mitten av december. Äntligen har vi fått en Engelsk version av hemsidan att ersätta den mycket gamla engelska versionen som inte ens hade samma design (eller innehåll) som den svenska. Mest fokus har där lagts på historia-rubriken eftersom utlänningar troligtvis är mest intresserade av den delen.

Men det har nog trots allt varit mest arbete med att uppdatera den svenska hemsidan, göra den mer korrekt, rättstavad och lättare att hitta i sökmotorer. Ett antal sidor har tillkommit eller blivit helt ombyggda, t.ex mat-delen under konferenser. Antalet bilder på sidan har nu kommit upp i ca 1000 st, inklusive forstoringsvarianterena av de klickbara bilderna. Gissningsvis har vi totalt sett de senaste åren lagt ner ungefär lika många timmar (1000) på att bygga och uppdatera sidan, om man räknar med denna uppdatering på ca 100 timmar.

Och det kanske mest spännande är att ha fått sätta sig in i en för mig helt ny diciplin och aspekt gällande Internet, nämligen optimering av hemsidor. Vad som krävs för att hemsidan till att börja med skall vara sökbar, och sedan vad som krävs för att man på sikt skall hamna bättre till i sökresultaten. Nu börjar man förstå vad de olika säljarna från olika internetfirmor pratar om när de sagt att vår sida skulle behöva optimeras. Både jag och mina syskon är "Datornördar" så själva programmeringen och bildhanteringen har ju aldrig varit något problem. Hade man haft tid så kunde man nästan ha funderat på att skicka kunskaperna vidare till andra mindre företag som skulle ha mycket att vinna på att hittas lite bättre.

Skribent: Fredrik

Tillbaka till startsidan


 
Kort om slottet
Flygbilder
Sviter i slottet
Husöversikt
Sovrumsguiden
Vägbeskrivning
 
English version In English please
 
 
Rockelstad Slott > Blogg
649 91 Sparreholm.    Tel: 0157 - 32010.    E-Post: kontakt@rockelstad.se    Sitemap    Last update: 2019-02-15

Rockelstad är certifierade av Krav