Rockelstad Slott - Gå till startsidan
Spännande och omfattande historiaKonferens och KickoffBröllop med övernattningFestlokaler och uppläggWeekend och WeekendpaketHyra hus för ert arrangemangPriser och alternativHerrgården och StalletKontaktuppgifter och vägbeskrivning
    

Levande herrgård med lantbruk och stall

Rockelstad är inte endast en konferensgård, utan en levande herrgård med ett flertal olika verksamheter. Skötseln sker idag av ägarna samt ytterligare några personer och entreprenörer i närregionen.

Lantbruk, skogsbruk och jakt

Rockelstad har tidigare haft mjölkproduktion i större omfattning, idag har detta ersatts av hästverksamhet och kravodlad spannmålsproduktion. Då rockelstad är en medelstor gård om ca 600 ha (+ 300 hektar vatten) finns även visst skogsbruk. Jakt och fiske används för egen del eller är utarrenderat. Läs mer om lantbruket och dess historia på menyn till höger.

Stallanläggningen i vinterskrud
Stallanläggningen i vinterskrud

Byggvaruförsäljning och uthyrning av maskiner

En verksamhet vi f.n. håller på att utöka är byggvaruförsäljning och uthyrning av maskiner inom främst bygg men också mark och anläggning.

Med en pågående byggnation av varmbonad maskinhall håller vi på och startar upp en verksamhet där försäljning av främst grövre byggmaterial skall kombineras med uthyrning av byggmaskiner.

I närområdet ser vi behov av lätt tillgängligt byggmaterial till konkurrenskraftiga priser. Vi ser också att förutsättningarna finns här på plats avseende både byggnader och bemanning och tror att det kan bli ett bra komplement till våra andra verksamheter på gården.

Genom åren har vi samlat på oss en mängd maskiner och utrustning som ofta är anpassade för de lite speciella förutsättningar som råder vid byggnationer på landsbyggd/glesbyggd. Några exempel är större terränggående skyliftar för ojämna underlag och höga höjder. Men även t.ex. anläggningsmaskiner för byggnation av husgrunder, markplanering och specialmaskiner för trädgårdar (med 8 hektar slottspark kan det behövas).
Detta är ofta maskiner som inte finns lokalt hos närliggande uthyrningskedjor, och som ej heller varje byggmästare/entrepreneur/gård kan motivera att äga själv.

Vi planerar att under våren 2012 genomföra mer omfattande marknadsföring av bygg och maskinverksamheten, bl.a. genom en egen hemsida, och utskick till företag i närområdet.

Stora saxliften
Stora saxliften
Minilastare med många redskapsalternativ
Minilastare med många redskapsalternativ

Panncentralen på Rockelstad

Under 2006-2007 har gården fått ett nytt värmesystem bestående av en central pannanläggning på 250 kw från Mekano i Malung som eldas med flis. 14 av gårdens byggnader inklusive slott och flyglar har förbundits med ett kulvertsystem på totalt ca 1,5 kilometer. Detta har varit en mycket omfattande ombyggnad då ett flertal av byggnaderna även byggts om till vattenburen värme. Ett optiskt datanät har samtidigt lagts ner till samtliga byggnader. Panncentralen under byggnation
Panncentralen under byggnation

Stall, körning och ridkurser på Rockelstad

Rockelstads stall och hästverksamhet drivs sedan aug 2011 av Bröderna Algotsson som bl.a. bedriver kursverksamhet i körning och ridning. Mer om stallverksamheten finns på www.horseworkz.se Innan dess var ridinstruktören Anja Held här och dessförinnan hade vi också omfattande körningsverksamhet under närmare 10 år med kusken Anders Ericsson. Mer om stallet på menyn till höger.

Gårdens bebyggelse

En stor del av gårdens verksamhet är idag fastighetsskötsel. På gården finns förutom själva slottet 12 hus/lägenheter och tre torp. Några av villorna har mycket behaglig utsikt över sjön. I stallbyggnaden finns en trevlig lokal / lägenhet. Alla bostäder och torp är för närvarande uthyrda eller används i gårdens verksamhet.
Anders Ericsson
Anders Ericsson
Några av gårdens bostäder
Några av gårdens bostäder

Slottsparken på Rockelstad

Slottsparken på Rockelstad utformades i början av 1900 talet av trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin. Inspirationen kommer dels från 1600-talets barockträdgårdar, men här skapades också en större engelsk park som sträckte sig ut på ena udden utmed Båvens strand. 
Stallet
Lantbruket
Parken
 
English version In English please
 
 
Rockelstad Slott > Herrgården
640 34 Sparreholm.    Tel: 0157 - 32010.    E-Post: kontakt@rockelstad.se    Sitemap    Last update: 2011-11-02

Rockelstad är certifierade av Krav    Valid HTML 4.01 Transitional